zadanie
zef: Mam wielomian w(x)=2x4+ax3+bx2−9x+14, a,b∊C.
Wiem, że dwa różne pierwiastki tego wielomianu są liczbami pierwszymi. Wyznacz a i b.
Jakaś wskazówka ?
24 kwi 14:27
Adamm: tw. o pierwiastkach całkowitych
te pierwiastki to 2 oraz 7
24 kwi 14:29
zef: Chodzi o dzielniki wyrazu wolnego ?
24 kwi 14:31
Janek191:
Tak
24 kwi 14:32
zef: Czyli dalej już łatwo

Dzięki !
24 kwi 14:32
Janek191:
W(2) = 0 i W(7) = 0
24 kwi 14:33
Krzysiek: Musisz jeszcze udowodnić, że 2 i 7 to liczby pierwsze
24 kwi 15:14
Adamm: czy to jest nawiązanie do tego jednego razu z udowodnieniem że √2 to liczba niewymierna
itp.?
24 kwi 15:21