Dł. odc
Próbuję studiować: Długość odcinka
y=2
√x3
Mi wychodzi całka z pierwiastkiem w pierwiastku więc coś nie tak
24 kwi 14:23
Próbuję studiować: podam wzór
b
∫a √1+[f'(x)]2dx
24 kwi 14:25
24 kwi 14:26
Jerzy:
| | 3x2 | |
y' = |
| ... oczywiście. |
| | √x3 | |
24 kwi 14:28
piotr: ∫08/9√1+(dy/dx)2dx = 52/27
24 kwi 14:30
Próbuję studiować: 9x?
Zapomniałem podnieść pochodną do 2
24 kwi 14:30
Jerzy:
Tak i masz : ∫√1 + 9xdx
24 kwi 14:31
'Leszek: To nie jest odcinek , tylko dlugosc luku :
y = 2√x3 = 2 * x3/2
y ' = 3*√x
[ y ' ]2 = 9x
L = ∫ √1+9xdx = ......
podstawienie √1+9x = t ⇒ 1+9x = t2⇒9dx = 2t dt
24 kwi 14:31
piotr: ∫√1+9xdx = ( 2/3 (1+9x)3/2 )/9 + C
24 kwi 14:38