ekstrema lokalne
wojtek:

oblicz ekstermum funkcji i podaj zbior wartosci
pomozecie? bo ekstrema lokalne min, z maksem mi na odwrót wyszly i chce zebyscie mi pokazali
gdzie blad zrobilem
| | 9x2+36x | |
f'x = |
| |
| | ((x+1)(2−x))2 | |
f'(x)= 9x(x+4)((x+1)(2−x))
2=0
musiałem zle narysowac wykres, tylko dlaczego jest zle
zacząłem od lewej dolnej rysować bo po wymnozeniu przy x
4 była by ujemna liczba przy 2 i −1
odbilem bo do parzystej potegi jest podniesione
i min lokalne wyszlo mi (−4) a max 0
24 kwi 13:31
wojtek: na rysunku nie chciał mi się "−" napisać, tam jest −4 i −1
24 kwi 13:31
Jerzy:
Pochodna się zeruje tylko wtedy, gdy licznik jest równy 0.
24 kwi 13:33
wojtek: ok dzięki, a musze też sobie pisać warunek, że x=/=−1 i x=/=2?
24 kwi 13:35
Jerzy:
Obowiązkowo !
24 kwi 13:36
'Leszek: Dziedzine zawsze trzeba podawac , od tego lepiej zaczynac rozwiazanie zadania ! !
24 kwi 13:43