Prawdopodobieństwo
Basted : Losujemy jedną liczbę całkowitą z przedziału (− 31,26) i jedną liczbę całkowitą z przedziału (−
19,5 7) . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczb, których
iloczyn jest dodatni. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
24 kwi 13:06
Jerzy:
| | 19*19 + 26*57 | |
P(A) = |
| |
| | 58*77 | |
24 kwi 13:10
Jerzy:
Pomyłka:
| | 31*19 + 26*19 | |
P(A) = |
| |
| | 58*77 | |
24 kwi 13:14
Jerzy:
Jeszcze nie tak ( przedziały są otwarte )
| | 29*17 + 24*17 | |
P(A) = |
| |
| | 56*75 | |
24 kwi 13:26
Pytający:
Wciąż nie tak.
| | (−1−(−30)+1)*(−1−(−18)+1)+(25−1+1)*(56−1+1) | |
P(A)= |
| = |
| | (25−(−30)+1)*(56−(−18)+1) | |
24 kwi 14:15
Jerzy:
No pewnie
24 kwi 14:17
Jerzy:
Odejmowałem automatycznie po dwie z poprzedniej wersji
24 kwi 14:18
'Leszek: To mozna potraktowac jako prawdopodobienstwo geometryczne , mamy prostotak
o wymiarach 56*75 , czyli | Ω | = 56*75
Oraz dwa pola prostokatow o wymiarach 25*56 i 30*18 , leza one wewnatrz duzego
prostokata ( zalecam zrobic rysunek ) , czyli | A | = 25*56 + 39*18
24 kwi 15:26
'Leszek: Sorry , tam powinno byc : 30*18 ,
24 kwi 15:28
Adamm: ale to nie jest już raczej prawd. geometryczne 'Leszek, tylko zwykłe
reguła mnożenia
24 kwi 15:30
Adamm: może ja tego po prostu nie widzę
24 kwi 15:31
'Leszek: Chodzi mi o wizualizacje rozwiazania zadania , tak jak mozna rysowac "drzewka"
w zadaniach z prawdopodobienstwa .
24 kwi 15:40