pochodna
zabaleta: Mamy funkcje f(x)=√x na odcinku (0,1) jest ona ograniczona. Dlaczego pochodna jest
nieograniczona?
24 kwi 12:09
Jerzy:
| | 1 | |
Sprawdż zbiór wartości funkcji : f(x) = |
| w tym przedziale. |
| | 2√x | |
24 kwi 12:12
zabaleta: No tak, wiem. Tylko, że.. A w sumie, nie pomyślałem.
24 kwi 12:16
zabaleta: A czy jak funkcja jest nieograniczona to pochodna też jest nieograniczona. To chyba jest
prawda, znalazłem to na innym forum ale jak to pokazać.
24 kwi 12:17
Jerzy:
Tak być nie musi. Sprawdź np. funkcję: f(x) = x
24 kwi 12:20
zabaleta: Ale bierzemy pod uwage skończony odcinek. (a,b)
24 kwi 12:28