x2 −4 | ||
Wyznacz asymptotę pionową wykresu funkcj f(x)= | ||
x2 +x −6 |
(x−2)(x+2) | x+2 | |||
Po przekształceniach mamy | = | |||
(x−2)(x+3) | x+3 |
x+3−1 | ||
A gdybyśmy chcieli narysować wykres tej funkcji to rysowalibyśmy wykres funkcji y= | ||
x+3 |
−1 | ||
= 1 + | ||
x+3 |
x2 +x −2 | ||
2.Wyznacz m dla którego funkcja jest ciągła [ f(x) = | ] | |
x+2 |
x2 + x − 2 | ||
Bo limx→−2 | = − 3 | |
x + 2 |
x2 − 1 | ||
np. f(x) = | , dziedzina x = R − (−1) | |
x+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |