funkcje
bob_budowniczy: zadanie: zbiorem wartości funkcji f(x) = −3(x−1)2 + 2 jest)
No i teraz spróbowałem policzyć w ten sposób żeby najpierw pomnożyć wszystko i
sprowadzić do działania wykresu funkcji przez:
f(x) = −3(x2 −2x +1) +2
f(x) = −3x2 + 6x −3 + 2
f(x) = −3x2 + 6x −1,
jednak z tego zawsze otrzymuje zły wynik, prosiłbym o pomoc co zrobiłem źle w tym działaniu,
że wyszło źle
24 kwi 10:33
Jerzy:
Jakie są współrzędne wierzchołka ? ( odczytaj z postaci funkcji )
24 kwi 10:35
bob_budowniczy: Ok, załapałem, chodzi o to że
y=ax2+bx+c a w drugim przypadku y=a(x−p)2+q, czyli nie można sobie tak poprostu rozwiązać bo
są inne wyrażenia
24 kwi 10:58
Jerzy:
Z postaci masz wektor przesunięcia: v = [1;2] i gałęzie w dół , więc od razu ustalisz Zw
24 kwi 11:00