matma
przyszłymakler:
![rysunek](rys/131916.png)
1.W sześcianie punkt O jest punktem przecięcia przekątnych jednej ze ścian. Wykaż, że odcinek
DO jest prostopadły do odcinka BC'
Chciałem najpierw chciałem najpierw obliczyć odcinek DO z jakiegoś pitagorasa, lecz nie
potrafię znaleźć rzutów prostokątnych, z tw. o 3 prostych z każdym odcinkiem, który próbuję
obrać mam sprzeczność, mam problem z rzutami prostokątnymi punktów (ktoś ma może dobre
materiały z objaśnieniem tego)?
I ogólem zadania nie potrafię zrobić, także proszę o pomoc.
2. Tutaj WYMYŚLAM treść, bo gdzieś widziałem bardzo podobne zadanie i może ktoś z Was w swoim
zbiorze ma je. To było coś takiego wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian x−2 daje reszte
8, przy dzieleniu przez dwumian x−1 daje reszte 6, a przy dzieleniu przez dwumian x+2 daje
resztę 3 wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−2)(x−1)(x+2) nie potrzebuję
rozwiązania, a jedynie schemat postępowania. Pozdrawiam.
24 kwi 06:53
'Leszek: W(x) = F(x)*(x−2)(x−1)(x+2) + R(x)
R(x) = ax2 + bx + c , reszta
W(2) = 8 , W(1) = 6 , W(−2) = 3
R(2) = W(2)
R(1) = W(1)
R(−2) = W(−2)
24 kwi 09:40
przyszłymakler: Rozumiem, dziękuję!
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozostało jedynie nr. 1
24 kwi 09:50
Jerzy:
Dobra treść zadania ? ( w przestrzeni proste prostopadłe muszą leżeć w jednej płaszczyźnie,
a tutaj tak nie jest, one są skośne)
24 kwi 11:05
Jerzy:
A sorry ..... przeczytałem prostopadły do B'C'
24 kwi 11:06
jc:
Trójkąt CDB' jest równoramienny: DC=DB'.
Dlatego DO jest wysokością trójkąta CDB'.
24 kwi 11:13
Jerzy:
On jest nawet równoboczny.
24 kwi 11:20
'Leszek: Trojkat CDB ' jest rownoboczny , zas DO jest jego wysokoscia czyli DO prostopadly
do CB ' , oraz CB ' prostapadla do BC ' i to konczy dowod
24 kwi 11:22
Jerzy:
Prostopadłość CB' do BC' nie ma tu nic do rzeczy.
24 kwi 11:24
'Leszek: Wiem , przeciez wysokosc jest zawsze prostopodla do podstawy !
24 kwi 11:26
przyszłymakler: Genialne, a w dodatku takie oczywiste. Dziękuję Wam.
24 kwi 11:33