funkcje wielu zmiennych
Metis: Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x,y) w obszarze domkniętym D.
f(x,y) = 2x + y − 3
D = {(x,y)∊ ℛ
2: x ≥ 0, x − 1 ≤ y ≤ 1−x }
1. Liczę pochodne cząstkowe I rzędu
f'
x = 2
f'
y = 1
Pochodne są wartościami, wiec nie muszę rozw. układu równań.
Sprawdzam, czy należą do D.
2 ≥ 0 , 2 − 1 ≤ 1 ≤ 1 − 2 ⇔ 2 ≥ 0 , 1 ≤ 1 ≤ −1
Mam sprzeczność i zastanawiam się co teraz

?
24 kwi 02:38
jc: Nierówności wyznaczają jakiś wielokąt (wypukły).
Wielokąt przykrywasz skośnym płaskim dachem (wykres f).
Wystarczy minimum znajdziesz w jakimś wierzchołku lub na całej krawędzi.
Zacznij o znalezienia wierzchołków (rysunek obszaru)!
24 kwi 08:19
Metis: Dużo zachodu
24 kwi 12:17
jc: ? ? ?
x ≥ 0,
y ≥ x − 1
y ≤ 1−x
Trójkąt o wierzchołkach (1,0), (0,1), (0,−1).
f(x,y) = 2x + y − 3
f(1,0) = −1 max
f(0,1) = −2
f(0,−1) = −4 min
KONIEC
24 kwi 12:44
Metis: ok w tym przypadku może i nie trudno. Ale gdybym na kolokwium dostał trochę bardziej zawiły
obszar, to brak metody bez rysowania byłby już problem
24 kwi 14:42
Adamm: oj Metis
ty chyba nawet nie wiesz na co patrzysz
24 kwi 14:47