granica
Metis: Granica:
| | 1 | |
Jak dowieść, że granica lim przy n−> oo lim |
| = 1 |
| | n√(3n+1) | |
Tw. o 3 ciagach ?
24 kwi 02:00
KKrzysiek: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | n√n | | n√3 | | n1/n | | n√3 | | n0 | |
24 kwi 02:52
Metis: Dzięki!
24 kwi 08:18
jc: Dla jakich n zachodzi pierwsza równość? trzecia równość?
Uważaj Metis, bo za takie rachunki niektórzy dają zero punktów.
24 kwi 08:23
KKrzysiek: Jc myślisz, że ja bym tak napisał na kolokwium?!
Oczywiście , ze nie
Przedstawilem tylko rozumowanie, natomiast Metis już sam sobie dopisze dla jakich n zachodzi!
24 kwi 10:03
jc: Równanie 3+1/n = 3 w ogóle nie ma rozwiązania.
Równanie n1/n=n0=1 ma tylko jedno rozwiązanie n=1. Co to ma wspólnego
z szukaną granicą?
Nie bardzo sobie wyobrażam, jak można uzupełnić Twoje rozumowanie.
24 kwi 10:07
Metis: Ja uzasadnilem sobie po prostu, ze wzgledu na licznik i mianownik:
Licznik jest stala , mianownik mimo wszystko z kolejnym n sie zwieksza zatem zbiega do 1 i
pytam o formalny dowód
24 kwi 10:33
jc:
31/nn1/n ≤ (3n+1)1/n ≤ 41/nn1/n
Ciągi po obu stronach maja granice równe 1.
Dlatego (3n+1)1/n →1 i dlatego (3n+1)−1/n →1.
24 kwi 10:38
Metis: Dzięki jc!
24 kwi 12:17