objętość graniastosłupa
Ann: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z płaszczyzna podstawy
kąt 60 stopni. Wiedząc że graniastosłup ma wysokość 10√3 cm oblicz objętość tej bryły.
24 kwi 01:07
Eta:
| | a2√3 | |
H=a√3=10√3 ⇒ a=10 Pp= |
| =....... |
| | 4 | |
V=P
p*H =.....
24 kwi 01:35
'Leszek: @Eta , ten kat ktory zaznaczylas na rysunku to kat miedzy przekatna sciany bocznej
i krawedzia podstawy a nie plaszczyzna podstawy !
Kat miedzy przekatna sciany bocznej i plaszczyzna podstawy , to kat miedzy
przekatna sciany bocznej a wysokoscia podstawy , czyli wysokoscia Δ rownobocznego
w podstawie ! !
24 kwi 09:26
'Leszek: cos 60° = h/d , h = a√3/2 wysokosc podstawy , d − przekatna sciany bocznej
⇒ d = a√3
H2 + a2 = d2 , i H = 10√3, ⇒ a = 5√6
Pp = a√3/4 = 75√3/2 , pole podstawy
V = Pp * H = .....
24 kwi 15:02