Uzasadnij, że. Pole koła i zacieniowanej figury
Mela:

Uzasadnij, że pole zacieniowanej figury to mniej niż 20% pola koła.
Proszę o rozwiązanie bez używania funkcji trygonometrycznych (zadania pojawia się przed ich
poznaniem).
24 kwi 00:41
Eta:
| | 36 | |
Pole wycinka : P1= |
| Pk= 0,1Pk |
| | 360 | |
Pole trójkąta AOB <P
1 ( o ten
zamalowany odcinek koła
zatem
P(ABC) < od 2P
1 <2*0,1=0,2 −−− 20% pola koła
24 kwi 01:15
Adamm: tylko jak chcesz uzasadnić że pole trójkąta jest mniejsze od pola wycinka?
24 kwi 01:16
Adamm: a, no tak
24 kwi 01:18
Adamm:
24 kwi 01:19
Eta:
24 kwi 01:22