Dzielenie wielomianów! Pyszna sprawa polecam!
SEKS INSTRUKTOR : oblicz resztę z dzielenia wielomianu
W(x) = x
20 −3x
19+2x+1
przez wielomian
G(x) = x
3−3x
2−x+3
W(x)= x
19(x−3) +2x+1
G(x) = x
2 (x−3) − (x−3) = (x+1)(x−1)(x−3)
No i co dalej? nie będę przecież tego dzielić w słupku. Reszta z dzielenia wielomianu przez
(x−k) jest równa wartości wielomianu w punkcie k. Czyli policzyć wartość wielomianu W(x) w 3,
1 i −1 i to dodać, pomnożyć czy zatańczyć z tym ?
23 kwi 22:36
SEKS INSTRUKTOR : poprawka
W(x) = x20 −3x 19 +2x+1 = x19(x−3)+2x+1
G(x) jest poprawnie wyżej.
23 kwi 22:37
Adamm: musisz podzielić to ręcznie
23 kwi 22:38
SEKS INSTRUKTOR : No chyba nie XDDDDDDDDDDDDD
To mnie zabije
23 kwi 22:41
Adamm: reszta wynosi ax2+bx+c
teraz W(1)=a+b+c itd.
otrzymujesz układ równań
23 kwi 22:41
SEKS INSTRUKTOR : i tak liczenie w(3) jest hardkorowe
23 kwi 22:48
Adamm: x19(x−3)+2x+1
sam to napisałeś
23 kwi 22:50
SEKS INSTRUKTOR : jednak nie jest to potrzebne

tam bedzie 3
19 *0
dzieki za podpwowiedz
23 kwi 22:51
SEKS INSTRUKTOR : no wlasnei teraz zauwazylem
23 kwi 22:51