granica ciągu
Tosia: Hej, mam problem z obliczeniem granicy ciągu an=√n2−n−n
Czy wynik wyjdzie ∞−∞ ?
23 kwi 22:26
Adamm: nie
23 kwi 22:35
Tosia: A jakieś uzasadnienie? naprowadzenie koleżanki jak powinna to rozwiązać?
23 kwi 22:38
jc: A ile to jest ∞ ?
23 kwi 22:39
Adamm: jak wiesz a
2−b
2=(a−b)(a+b)
| | (√n2−n)2−(n)2 | |
√n2−n−n= |
| |
| | √n2−n+n | |
23 kwi 22:40
Tosia: Nie wiem. Gdybym wiedziała, to bym nie prosiła o pomoc
23 kwi 22:41
Adamm: to nie powinnaś zaczyna granic w takim razie, bo to jest wiedza z poprzednich lat
23 kwi 22:42
Tosia: Jeżeli chodzi o Twoj wzor Adamm to go znam
23 kwi 22:46
Adamm: yhm, a to przepraszam
∞ nie "jest", to jest jedynie symbol
23 kwi 22:47
Tosia: Dziękuję
23 kwi 22:53
jc: Adamm, ∞ to symbol, który zamiast pomagać, zwykle przeszkadza i odciąga od rozwiązania,
tak jak w pierwszym wpisie.
23 kwi 23:02