Dla jakich wartości parametrów a i b liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wiel
matematyk: Dla jakich wartości parametrów a i b liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x) =x3+ 4x2 +ax+b
23 kwi 21:52
Adamm: W(2)=24+2a+b=0
W'(2)=28+a=0
a=−28, b=32
23 kwi 21:54
'Leszek: Wielomian W(x) mozna zapisac wowczas w postaci W(x) = (x+A)*(x−2)2
Czyli : x3 + 4x2 − ax + b = (x+ A)*(x−2)2
Wykonaj dzialania i porownujac wspolczynniki przy takich samych potegach wyznacz
a , b ,A
23 kwi 21:57
Adamm: albo można po prostu 2 razy podzielić przez x+2
23 kwi 21:58
Adamm: przepraszam, x−2
23 kwi 21:58