Całkowanie przez części
Michał: Stosując metodę całkowania przez części wyznaczyć całki
1) ∫ arcsin2xdx
Proszę o pomoc...
23 kwi 21:31
grzest:
∫ arcsin
2xdx=
u=arcsin
2x; dv=dx ;
| | 2arcsinx | |
du= |
| dx; v=x; |
| | √1−x2 | |
| | x*arcsinx | |
=x*arcsin2x−2∫ |
| = |
| | √1−x2 | |
| | −2xdx | |
u=arcsinx; dv= |
| ; |
| | √1−x2 | |
=x*arcsin
2x+2
√1−x2arcsinx−2x+C.
23 kwi 21:55
Michał: A mógłby ktoś wytłumaczyć mi to podstawienie u i dv bo ja tego niestety nie rozumiem za bardzo

i w sumie skąd się wziął ten "x" przed w (x*arcsin
2x...)?
23 kwi 22:32
grzest:
∫udv=uv−∫vdu, gdzie u=u(x), v=v(x).
23 kwi 22:36
23 kwi 22:41