Upraszczanie działania z pierwiastkiem
Jacek:
To −1 jest pod pierwiastkiem.
23 kwi 21:12
'Leszek: 3√(−8)−1 = 3√(−1/8) = −1/2
Popraw zapis drugi : 16 * ?
23 kwi 21:23
Jacek: | | 3 | |
Wybacz. Ułamek |
| ma być jako potęga liczby 16 |
| | 4 | |
16
3/4
23 kwi 21:35
'Leszek: Czyli 163/4 = ( 4√16)3 = 23 = 8
Zatem ostateczny wynik to : −4
23 kwi 21:43
Maryla27:
3√−8−1*16
34=
=−(
3√23)−1 * (2
4)
34=
=−(2
33)
−1 * 2
3 =
| | 1 | |
= −2−1 * 8 = − |
| * 8 = −4 |
| | 2 | |
23 kwi 21:45
Maryla27: wciągnij to −1 pod pierwiastek
23 kwi 21:47
Maryla27:
3√−8−1 * 16
34 =
= −
3√8−1 * (2
4)
34 =
= −
3√18 * 8 =
23 kwi 22:00
Jacek: Dziękuję
24 kwi 10:00