Pytanie
Lubięliczyć: http://scr.hu/0t2s/udt6b
Potrafię Tylko rozwiązać to graficznie, jaki pomysł na rozwiązanie alegbraiczne?
23 kwi 20:56
'Leszek:
f(x) = g(x) ⇔x2 − 1 = 5 −ax ⇔ x2 + ax − 6 = 0
Warunki rozwiazalnosci zadania :
1) Δ > 0
2) x1 + x2 > 0
3) x1*x2 > 0
23 kwi 21:32
Lubięliczyć: Leszku, no ale te dwa warunk dają nam dwa pierwiastki dodaatnie.
No, a one mają się znajdować nad osią X więc dwa ujemne też mogą spełniać ten warunek, hmm?
23 kwi 22:27
Lubięliczyć: Trochę zamuliłem jeśli Leszka nie ma, to może ktoś inny mi to wytłumaczy, będę wdzieczny!
23 kwi 22:30
Lubięliczyć: Adamm może Ty?
23 kwi 22:39
Adamm: f(x)=g(x)
Δ>0 oraz f(x)>0
i tyle
23 kwi 22:43
Adamm: może ten warunek f(x)>0 jest trochę...
23 kwi 22:45
23 kwi 22:56
Adamm: Δ=a
2+24
| −a+√a2+24 | | −a+√a2+24 | |
| <−1 lub |
| >1 |
| 2 | | 2 | |
√a2+24<−2+a lub
√a2+24>2+a
1.
√a2+24<−2+a
−2+a>0 ⇒ a>2
a
2+24<a
2−4a+4
a<−5
sprzeczność
2.
√a2+24>2+a
dla a≤−2 zawsze spełnione
zakładając że a>−2
a
2+24>a
2+4a+4
5>a
a∊(−
∞;5)
| −a−√a2+24 | | −a−√a2+24 | |
| <−1 lub |
| >1 |
| 2 | | 2 | |
√a2+24>2−a lub
√a2+24<−2−a
1.
√a2+24>2−a
dla 2≤a zawsze spełnione, dla a<2
a
2+24>a
2−4a+4
a>−5
a∊(−5;
∞)
2.
√a2+24<−2−a
−2>a
a
2+24<a
2+4a+4
5<a
sprzeczność
zatem a∊(−5;5)
23 kwi 23:01
Adamm: po swojemu ale rozwiązałem
23 kwi 23:02
Lubięliczyć: Adamm, a co myślisz żeby zrobić rysunek i wytlumaczyć słownie dlaczego przedział a∊(−5,5) jest
odpowiedzią? Jak egzaminator by to ocenił?
23 kwi 23:09
Adamm: nie mam pojęcia
23 kwi 23:12
Mila:
Przecież znasz własności funkcji
1) f(x)=x2−1
f(x)>0 dla x>1 lub x<−1
2) własności g(x)=−ax+5
(0,5) − punkt przecięcia OY
3)
a=0 punkty przecięcia f(x)=x2−1 i y=5
lub
a>0 i miejsce zerowe g(x) na lewo od (−1)
a>0 i miejsce zerowe g(x) na prawo od 1.
rozwiąż te warunki i masz dobry wynik.
Możesz naszkicować wykresy.
23 kwi 23:39
Lubięliczyć: Dobra tak czy siak, przedział wychodzi tak jaki być powinien, dzięki wszystkim
23 kwi 23:48