układy równań.
kropek: rozwiąż układ równań
1.
{
23 kwi 20:47
'Leszek: 4x = 1/y2
4y = 1/x2
Po podzieleniu stronami przez siebie rownan otrzymujemy : x/y = (x/y)2
Niech t = x/y ⇒ t2 − t = 0 ⇒ t = 1 lub t = −1
Oczywiscie zrob odpowiednie zalozenia !
Czyli x= y lub x = −y
Zatem 4x = 1/x2 ⇒ x3 = 1/4 ⇒ x = 3√4 i dokoncz !
23 kwi 21:40
kropek: x=2
23
{y=2
23
{x=2
23
23 kwi 22:01
kropek: | | 1 | |
ale mam pytanie dlaczego x3=1/4 jest x=3√4 a nie x= |
| |
| | 3√4 | |
23 kwi 22:32
'Leszek: Sorry , oczywiscie powinno byc : x = 1/3√4,
Kazda wskazowke ktora jest podawana powinno sie sprawdzac, bowiem kazdemu
moga zdarzac sie bledy w druku !
24 kwi 13:48