Badanie przebiegu funkcji - naszkicuj wykres funkcji F
MateuszTadeusz: f(x) = 1/4x
3−3/2x
2
Jest to materiał rozszerzony
Do tej pory ustaliłem:
DF= R
Punkt Miejsca zerowego OX(0;0)
OY(0;0)
POCHODNA − tutaj mam problem, nie wiem jak ją wyprowadzić poprawnie, nie moge przypomnieć sobie
techniki
wyszła mi f'(x)= −1/16x
2−3/4x
Ogólną zasadę rozwiązywania takich zadań znam, problem jest w tym przykładzie, nie wiem jak to
dalej poprowadzić.
Proszę o pomoc
23 kwi 20:33
Jerzy:
Na razie tylko poprawna dziedzina.
Szukaj innych miejsc zerowych i popraw pochodną.
23 kwi 20:49
MateuszTadeusz: @Jerzy
MZ: 1/4x3 −3/2x2=0
x2(1/4x−3/2)=0
1/4x−3/2=0
1/4x=3/2 / 1/4
x=3/2 *4
x=6
Czyli MZ to (0;0) i (6;0) na to wychodzi
JEsli chodzi o pochodną nie wiem jak do tego podejść kompletnie
23 kwi 20:59
Jędruś: (1/4x3 −3/2x2)' = 1/4*3x2 − 3/2*2x = 3/4x2 − 3x = 3/4x(x − 4)
f'(x) = 0 <−−−−−−> x = 0 lub x = 4
potem sprawdzasz znak pochodnej: f'(x) > 0 dla xε(−∞, 0)U(4, +∞)
f'(x) < 0 dla xε(0, 4)
maksimum dla x = 0
minimum dla x = 4
itd
23 kwi 21:24