Wyznacz współczynniki A i B w definicji rekurencyjnej ciągu
franek: Wyznacz współczynniki A i B w definicji rekurencyjnej ciągu, którego wzór jawny ma postać.
(skorzystaj z metody z wielomianem charakterystycznym).
| ⎧ | a0 = 1, a1=3 | |
| ⎩ | an=Aan−1 +Ban−2 |
|
23 kwi 19:09
Adamm: którego wzór jawny ma postać
aha
23 kwi 19:20
franek: którego wzór jawny ma postać an = 3n
23 kwi 19:27
Mila:
Rozwiązanie równania charakterystycznego ma być równe : 3, 0 albo 3,3
23 kwi 22:23
jc: an = 3an−1, czyli B=0, A=3.
23 kwi 23:09
Krzysiek: xd
23 kwi 23:10
Adamm: albo może być
A=0 oraz B=9
23 kwi 23:11
jc: Faktycznie
23 kwi 23:14
Adamm: 9=3A+B
albo dowolne liczby spełniające to rownanie
23 kwi 23:16
franek:
3n=Cx1n+Dx2n
Na oko się zgadza, ale czy jest jakieś twierdzenie które potwierdzi, że są tylko te
rozwiązania?
23 kwi 23:21
jc: (uzasadnienie uwagi Adamma)
Jeśli 9 = 3A + B, to an+2 = A 3n+1 + B 3n = (3A +B)3n = 9* 3n = 3n+1.
Nie więcej oczywiście być nie może (to relacja pomiędzy a0, a1, a2).
23 kwi 23:27
Adamm: an=3n ∧ an=Aan−1+Ban−2 ⇒ 9=3A+B
musi być jedyne, bo wynika z poprzednio wiadomych wlasności
23 kwi 23:35
franek: Chyba się trochę zgubiłem. Polecenie zadania mówi, że należy dojść do tego rozwiązania używając
wielomianu charakterystycznego (x2=Ax+B). Twierdzenie o pierwiastkach równania
charakterystycznego mówi, że an=Cx1n+Dx2n, gdzie x1 i x2 to pierwiastki wielomianu
charakterystycznego. W naszym przypadku jest to 3n=Cx1n+Dx2n i z tego wynika, że x1=3,
x2=3 lub x1=3, x2 = 0. Mając pierwiastki, można obliczyć A i B:
dla x1=3, x2=3: A=6, B=−9
dla x1=3, x2=0: A=3, B=0
Ale nie są to wszystkie A i B. Jak dojść do tego, że 9=3A+B używając metody z wielomianem
charakterystycznym.
24 kwi 00:28
franek: Ktoś wie jak to zrobić?
26 kwi 15:33
Adamm: z 3n=Cx1n+Dx2n nie wynika x1=3, x2=3 lub x1=3, x2=0
tutaj masz swój błąd
26 kwi 15:54
Adamm: jednym z pierwiastków jest 3, i to wszystko co z tego wiesz
26 kwi 15:56
Mila:
Spróbuj ustalić jakie będą A i B, gdy jeden pierwiastek r. ch. jest równy 3
a drugi jego wielokrotnością
1) x1=3 natomiast x2=3k, gdzie k∊N
x2−Ax−B=(x−3)*(x−3k) po wymnożeniu z prawej:
2) A=3+3k,B=−9k
k=0 A=3 B=0
k=1 A=6 B=−9
k=2 A=9 B=−18 spr. 3n=?9*3n−1−18*3n−2=3*3n−2*3n=3n=L
itd.
26 kwi 18:22
franek: Skąd wiadomo że jeden pierwiastek musi być równy 3 a drugi musi być jego wielokrotnością?
28 kwi 02:32
rafał: Ponawiam pytanie.
29 kwi 21:33
Adamm: drugi pierwiastek nie musi być jego wielokrotnością
29 kwi 21:35
rafał: Ok, czyli po prostu jeden pierwiastek jest równy 3 a drugi jest równy k.
x2−Ax−B=(x−3)(x−k)
A=k+3
B=−3k
i z tego wynika 9=3A+B
dziękuje
29 kwi 21:46