Pojedyncze bity przesyła się zaszumionym kanałem...
Karolina: Pomoże mi ktoś z tym zadaniem ? jestem strasznie słaba z matmy, a muszę zrobić to zadanie na
jutro

Pojedyncze bity przesyła się zaszumionym kanałem informacyjnym.
Niech X oznacza bit wysyłany na wejściu kanału, a Y − ten sam bit odebrany na wyjściu kanału.
Mamy P(X=0)=0.5, P(Y=1 | X=0) = 0.1 praz P(Y=0 | X=1)=0.2.
a) Określić łączny rozkład X i Y.
b) Określić brzegowe rozkłady X i Y.
c) Czy X i Y są niezależne ?
d) Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję X.
e) Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję Y.
f) Obliczyć kowariancję X i Y.
g) Obliczyć współczynnik korelacji X i Y.