Długosc odcinków ..
Jula: Długosc odcinków , z których składa sie spirala (rysunek obok), tworza ciag geometryczny o
ilorazie q=0,9. Uzasadnij,że jeśli najdłuzszy z odcinków ma długosc 2, to suma długosci
dowolnej liczby poczatkowych odcinków tej spirali jest mniejsza od 20.
Zrobiłabym to wzorem na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, tylko, ze wychodzi mi 20.
a
1=2 q=0,9
S
n = a
1 / 1−q
S
n = 2/0,1
I teraz nie zgadza mi się, że jest mniejsza od 20, chyba ze ja cos źle rozumiem w tym zadaniu
23 kwi 18:48
Jula:

Nie dodałam rysunku, przepraszam
23 kwi 18:49
Powracający: jak masz dobrze myslec jak Cie bolą zęby ?
23 kwi 18:51
Jula: że co
23 kwi 18:51
Powracający: Dlaczego sie tak krzywisz jabky bolaly Cie zęby?
Moze pierw dentysta ?
23 kwi 18:59
Nina: Dobrze, że nie wiesz jak wyglądam, gdy bolą mnie zęby..
Odpowie mi ktoś na pytanie?
23 kwi 19:13
Powracający: Mysle ze wtedy mozna Cie do rany przytulic

)
23 kwi 19:18
Jula: Jest tutaj ktoś
23 kwi 19:26