Da się to zrobić jakoś inaczej?
Nina: Każda kolejna warstwa bloków skalnych, z których zbudowano piramidę, ma objętość o 25% mniejszą
od objętości warstwy poprzedniej. oblicz, z ilu warstw składa się piramida, jezeli objętość
jej pierwszej warstwy jest równa 64/175 objętości całej piramidy.
V − obj całej piramidy
64/175*V − I warstwa
Obliczam warstwy
25% = 1/4
64/175*V − 1/4*64/175*V = 48/175*V − II warstwa
48/175*V − 1/4*48/175*V = 36/175*V − III warstwa
36/175*V − 1/4*36/175*V = 27/175*V − IV warstwa
Ponieważ 64+48+36+27=175(suma liczników)
piramida się już skończyła,
bo 175/175*V = V (obj całej piramidy)
Nie wiem, czy mój nauczyciel uzna to rozwiązanie, bo nie wiem czy to jest dobre rozwiązywanie w
dziale "ciągi geometryczne".
Jak myślicie? Da się to bardziej po "ciągowemu" rozwiązać?
23 kwi 18:09
Nina: Pomoże ktoś?
23 kwi 18:20
Nina:
23 kwi 18:40
Ajtek:
| | 64 | |
Masz sumę skończonego ciągu geom., którego suma jest równa 1, a1= |
| , zaś q=0,75. |
| | 175 | |
23 kwi 18:51
Nina: To musze liczyć po kolei a2 a3 aż mi wyjdzie całość?
23 kwi 18:56
Ajtek:
Nie, ze wzoru na sumę wyliczysz n.
23 kwi 18:57
Nina: A jak to się robi, bo utknęłam tutaj:
0,25Sn = 64/175 * 1−0,75n
23 kwi 19:14
Nina: A to Sn to nie wynosi 175? Dlaczego 1?
23 kwi 19:25
Powracający: Bo dochodzisz z ulamka do jednosci ( nie z 64 do 175 .
23 kwi 19:29
Nina: To w takim razie jak mam wyliczyć to n z tego wzoru?
23 kwi 19:31