planimetria
~uczeń13: Dany jest czworokąt ABCD, w którym długości boków wynoszą: |AB|=14, |CD|=30, |AD|=48, oraz kąty
DAB i BCD sa proste. długości przekątnych tego czworokąta i jego pole.
23 kwi 17:45
Powracający: To narysuj szkic takiego czworokata
23 kwi 17:49
~uczeń13:
23 kwi 17:57
Adamm: z tw. Pitagorasa liczysz boki, ze wzoru na pole trójkąta liczysz pole,
drugą przekątną bym policzył z tw. Cosinusów
23 kwi 18:04
Powracający: Przekatna DB tez z tw . Pitagorasa
23 kwi 18:05
Adamm: mówiłem o tej drugiej
23 kwi 18:06
Mila:

Na czworokącie ABCD można opisać okrąg (∡A+∡B=180
o)
1) d
2=14
2+48
2
d=50
|BC|=40
| | 1 | |
PABCD= |
| *(14*48+30*40)=936 |
| | 2 | |
2)
Jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg to :
d*f=|AB|*|DC|+|BC|*|AD| (tw.Ptolemeusza)
50*f=14*30+40*48
5f=14*3+4*48
23 kwi 18:12
Adamm: a tw. Ptolemeusza to przecież sprowadza się do tw. Cosinusów
23 kwi 18:15