kombinatoryka
kubek: ze zbioru {1,2,3... 13} losujemy kolejno 3 liczby ze zwracaniem. Oblicz prawdopodnieństwo że
iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
Czy zdarzeniem będzie 4*13*13?
23 kwi 17:44
kubek: losujemy kolejno 3 razy po jednej liczbie*
23 kwi 17:44
Adamm: |Ω|=13
3
liczymy na ile sposobów można wylosować 3 liczby tak żeby ich iloczyn był niepodzielny przez 3
|A'|=9
3
| | 93 | | 1468 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 133 | | 2197 | |
23 kwi 17:47
kubek: a mółbyś wytłumaczyć mi co robię źle, jeśli nie robiłem tego zdarzeniem przeciwnym?
23 kwi 17:49
Adamm: nie wiem co robiłeś źle bo nie wytłumaczyłeś jak to liczysz
23 kwi 17:50
kubek: Rozumowałem tak że na pewno przynajmniej jedna liczba musi być podzielna przez 3 więc wybieram
jedną liczbę z 4 które są podzielne ( 3 6 9 12) a potem dwie kolejne liczby już dowolnie czyli
13 *13
23 kwi 17:50
Adamm: czyli tak
pierwszą masz podzielną, i reszta już cię nie obchodzi
ale co jeśli pierwsza nie jest podzielna, ale druga już na przykład tak?
23 kwi 17:53
Adamm: np. jeśli wylosujesz
1, 3, 1 to tego nie uwzględniasz
23 kwi 17:53
Adamm: 4*13*13+9*4*13+9*9*4=
=1468
tak by było twoim sposobem
23 kwi 17:54
kubek: powinienem uwzględnić permutacje? nie bardzo rozumiem
23 kwi 17:55
kubek: oo bardzo dziękuję!
23 kwi 17:55
kubek: rozumiem!
23 kwi 17:56
Maryla27: Dziękuję.
23 kwi 20:13