logi
wojtek: zapisz liczbe log32*log43*log54*....*log98 w postaci log9b
mam takie pytanie, to jest zadanie otwarte na maturze rozszerzonej za 3 pkt.
czy jak znam zależność, że logab*logbc=logac
czyli to na górze w pamięci moge zrobić że to = log92 to dostane 3pkt? jak zapisze to
logab*logbc=logac czy musze to jakoś udowadniać?
lub po prostu na "piechote" zrobić zadanie?
23 kwi 17:32
Adamm: sprawdź czy jest w tablicach, jak nie to pokaż z czego to wynika (nie jest to trudne)
23 kwi 17:35
23 kwi 17:38
wojtek: nie ma go bezposrednio w tablicach, ale z tablic moge sobie ulozyc cos takiego
23 kwi 17:38
Adamm: | | logac | |
logbc= |
| ⇒ logab*logbc=logac |
| | logab | |
23 kwi 17:43
Adamm: możesz po prostu napisać
log
32*log
43*log
54*...*log
98=
| | log2 | | log3 | | log4 | | log8 | | log2 | |
= |
| * |
| * |
| *...* |
| = |
| =log92 |
| | log3 | | log4 | | log5 | | log9 | | log9 | |
23 kwi 17:44
wojtek: i tak chyba bede robić, najdłuższa i najbezpieczniejsza metoda
23 kwi 17:45