liczba zespolona
Ola: mam liczbę zespoloną z2+(1−i)z−(3/2)i=0 utknęłam na układzie równań x2−y2−y−x xy+y−3/2
23 kwi 16:37
Ola: w drugim elemencie układu równań źle wyszło,powinno być 2xy+y−(3/2)
23 kwi 16:40
Powracający: To nie jest liczba zespolona tylko rownanie wiec rozwiazujesz je jak zwykle rownanie
kwadratowe
czyli Δ=
z1=
z2=
23 kwi 16:44
Ola: kurcze,wgl o tym nie pomyślałam

zaraz spróbuję rozwiązać
23 kwi 16:45
Ola: Δ=2i+6xi−4y ? poprawna ?
23 kwi 16:52
Powracający: A czy tutaj masz y ?

Δ= b
2−4*a*c gdzie a=1 b= 1−i c= −1,5i
23 kwi 16:55
Powracający: Δ=(1−i)
2−4*1*(−1,5i)= −2i+6i= 4i to
√4i=
√4*
√i= 2
√i
23 kwi 17:01
Adamm: pierwiastki Δ nie muszą być różne o znak
23 kwi 17:03
Ola: z1=−1+i +2√i z2=−1+i−√i
23 kwi 17:06
Ola: i obie przez 2z2
23 kwi 17:07
Ola: *podzielone przez
23 kwi 17:07
Adamm: nie jest źle
jest tragicznie
z2=i
policz pierwiastki tego równania
23 kwi 17:08
Adamm: √2/2+i
√2/2 oraz −
√2/2−i
√2/2
teraz
| | −2+√2 | | 2+√2 | | −2−√2 | | 2−√2 | |
z= |
| +i |
| oraz z= |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 kwi 17:15
Powracający: Wzory na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej z= a+bi
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
u1,2= ±√ |
| +i sgnb √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Pierwiastki z liczby i maja posatc ( b>0
23 kwi 17:29