Wzor ogolny ciagu
Patryk: Hej potrzebuje wzór ogólny ciagu
(((6*0,7)+6)*0,7+6)*0,7...... chodzi o to ze zaczyna sie od (6*0,7) − pierwszy wyraz ciagu, i
za kazdym kolejnym wyrazem dodawane jest 6 do calosci i nastepnie zmniejszone o 30%, w tym
wypadku *0.7
Dziekuje za pomoc
23 kwi 16:26
23 kwi 16:30
Adamm: właściwie to ja też mógłbym to zrobić
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n=a
1x+∑
n=1∞a
n+1x
n+1=
=a
1x+∑
n=1∞(0,7a
n+a
1)x
n+1=
| | 1 | |
A(x)*(1−0,7x)=a1* |
| −a1 |
| | 1−x | |
| | 4,2x | | 14 | | 14 | |
A(x)= |
| = |
| − |
| = |
| | (1−x)(1−0,7x) | | 1−x | | 1−0,7x | |
=14∑
n=0∞x
n−14∑
n=0∞0,7
nx
n=
=14∑
n=1∞(1−0,7
n)x
n
a
n=14(1−0,7
n)
23 kwi 16:40
Krzysiek: pierwsza 6 jest pomnożona n razy przez 0.7, druga 6 n−1 razy i tak dalej...
mi się wydaję, że an=6*(0.7)n+6*(0.7)n−1+...+6*0.7
23 kwi 16:41
Krzysiek: jest to suma n−początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
a
1=6*0.7
q=0.7
| | a1 | |
więc an= |
| *(1−qn)=14*(1−0.7n) |
| | 1−q | |
23 kwi 16:45