ekstrema
Agata: znajdz trojkat prostokątny o największym polu jeżeli suma przyprostokątnej jest stała i równa a
23 kwi 15:26
Adamm: "suma przyprostokątnej jest stała"
napisz jeszcze raz
23 kwi 15:27
Jerzy:
a + b = k
| | 1 | | 1 | |
P = |
| a*b = |
| a*(k − a) ... i szukaj maksimum. |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 15:29
Jerzy:
Kolizja oznaczeń
x + y = a
23 kwi 15:30
Adamm: ale k jest nadal

to jest funkcja kwadratowa, maksimum dla a/2
23 kwi 15:30
23 kwi 15:31
Jerzy:
23 kwi 15:31
Agata: zle zapisałam polecenie, powinno być: Znajdz trójkąt prostokątny o największym polu jeżeli suma
przyprostokątnej i przeciwprostokątnej jest stała i równa a
dane: a
mam problem z obliczeniem pochodnej z:
P(y)= 12* √−a2+2ay*(a−y)
23 kwi 15:35
Agata: wiecie jak to obliczyć?
23 kwi 15:37
Adamm: licz z definicji jak musisz
lub możesz po prostu rozpatrzeć pochodną funkcji która jest kwadratem tej funkcji,
muszą mieć takie same ekstrema
23 kwi 15:47
Agata: wychodzi mi ze a=0 a to jest na pewno nie możliwe
23 kwi 15:50
Adamm: przecież a to stała
23 kwi 15:50
Agata: no właśnie czyli cos zle pochodna wyszla mi: −a/2√−a2+2y i trzeba to porównać do 0 wtedy a=0
czyli cos zle
23 kwi 15:54
jc:
x
2+y
2=z
2
x+z = a
P= xy/2
y
2 = z
2−x
2 = a(z−x) = a(a−2x)
| | (a−2x) + x + x | |
4P2 = (xy)2 = a (a−2x)x2 ≤ a ( |
| )3 = a4/27 |
| | 3 | |
Równość mamy w przypadku x= a−2x, czyli dla x =a/3.
23 kwi 15:56
Adamm: bo źle pochodną policzyłaś
23 kwi 15:56
Agata: dziękuję
23 kwi 16:00