szereg maclaurina, pochodne
Sta2zeK: Mam problem z takim zadankiem:
Korzystając z rozwinięć Maclaurina funkcji elementarnych obliczyć pochodne:
a) policzyć 50 pochodną dla funkcji f(x)=x
2*cosx
Samo rozwiniecie w szereg nie sprawia mi klopotu jednak nie moge dojsc do tego jak na koniec
policzyc ta pochodna i wziasc odpowiednia ilosc skladnikow
Prosze o pomoc
Lepszy zapis zadania tutaj:
https://scr.hu/BNMrDp
23 kwi 15:21
Adamm: ok, na początek wyznacz ten szereg (już to podobno zrobiłeś)
jak wiesz musisz popatrzeć się na wyraz przy x50 pomnożyć go razy 50! i to będzie
twój wynik
23 kwi 15:23
jc:
(x
2 cos x)
(50) =
| | | | | |
x2 (cos x)(50) + | (x2)' (cos x)(49) + | (x2)'' (cos x)(48) |
| | | |
= − x
2 cos x − 100 x sin x + 50*49 cos x
23 kwi 15:28
Sta2zeK: otrzymalem x2n+2 czyli teraz musze zwyczajnei porownac
50=2n+2
n=24
i policzyc ze f50(0)= (−1)24/(2*24)!*50!
bo to rozwiniecie wyglada tak (−1){n}/(2n)!*x2n+2
23 kwi 15:40
Adamm: tak
możesz też zrobić tak jak jc i użyć wzoru Leibniza, ale w zadaniu narzucają ci metodę
23 kwi 15:43
jc: W treści jest pytanie o pochodną w punkcie x=0, więc raczej rozwinięcie.
Ja bym jednak pytał o współczynnik przy xn, a nie o pochodną
(po co komu takie pochodne w x=0?).
23 kwi 16:01
Sta2zeK: czyli rozumiem ze analogicznie robi sie kolejne przyklady?
23 kwi 16:03
Sta2zeK: Dziekuje za pomoc
23 kwi 16:04