pochodna
matilc: Wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma długość c. Pomoże ktoś

Czy wgl takie
zadanie to na maturze rozszerzonej może być

Bo mi to wychodzi, że trzeba liczyć pochodną
dwóch zmiennych
23 kwi 14:52
Jerzy:
Podaj pełną treść zadania, bo to nie ma sensu.
23 kwi 14:53
matilc: no właśnie to jest cała treść: "Wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma
długość c"
23 kwi 14:54
matilc: nawet mogę napisać odpowiedź jeżeli komuś to pomoże
23 kwi 14:55
DM: Czy odpowiedź to:
23 kwi 14:59
Jack:
odp. to
| | 1 | | 2c2 | | c√3 | | 2√3 * c3 | |
V = |
| π * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
?
23 kwi 15:00
matilc: jack ma rację, tylko o π zapomniał
23 kwi 15:02
matilc: to teraz mi pomóżcie, bo zadanko według mnie poziom studiów
23 kwi 15:03
Jack: tak, wiadomo, ze π
23 kwi 15:14
Adamm: czemu niby dwóch zmiennych?
23 kwi 15:15
Jack:
h
2 + r
2 = c
2 −−−> r
2 = c
2 − h
2
| | 1 | |
V ' (h) = |
| π (c2 − 3h2) |
| | 3 | |
V ' (h) = 0
c
2 = 3h
2
zalozenia itd mam nadzieje ze sam zrobisz (h,c,r>0 , c
2−h
2>0)
23 kwi 15:17
matilc: do momentu obliczenia pochodnej mam tak samo, ale teraz już rozumiem, po prostu nie wiedziałem
jak policzyć pochodną, a to jest taki banał
23 kwi 16:01