Ekstrema globalne
Miska: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji na przedziale domkniętym D:
z = 2x
2−y
2−6x
D={(x,y)∊R
2: x
2+y
2≥9 ⋀ x≥0}
Rozwiązałam zadanie przy użyciu równań parametrycznych, ale moje punkty nie zgadzają się z
odpowiedziami, według których powinno wyjść:
minimum z(1,
√8)=z(1,−
√8) = −12, maksimum z(0,0)=z(3,0)=0
Brakuje mi tych (1,
√8) i (1,−
√8), proszę o pomoc
Moje rozwiązanie:
http://oi64.tinypic.com/ctan8.jpg
23 kwi 14:39
Miska: W dziedzinie powinno być x2+y2≤9,
23 kwi 14:41
grzest:
Brzeg przedziału D={(x,y)∊R2: x2+y2≤9 ⋀ x≥0} składa się z półokręgu o równaniu x2+y2=9, x≥0
oraz odcinka x=0, y∊<−3,3>.
Brakujące punkty leżą na półokręgu i dają się łatwo znaleźć po wstawieniu y2=9−x2, x≥0 do
równania z = 2x2−y2−6x.
23 kwi 15:06