P.geo
Benny: Na odcinku [0,1] umieszczono losowo punkty A1, A2, A3. Jaka jest szansa, że A1≤A2≤A3?
Bez liczenia widać, że to będzie 1/6, ale jak to policzyć geometrycznie?
23 kwi 14:15
jc:
P = (objętość bryły 0 ≤ x ≤ y ≤ x ≤ 1) / (objętość sześcianu o boku 1).
23 kwi 14:38
Benny: No właśnie mam problem z opisaniem tej bryły
23 kwi 14:42
Adamm: x≤y≤x
23 kwi 14:45
Benny: x≤y≤z
23 kwi 14:49
Adamm: y≤z≤1
x≤y≤1
0≤x≤1
∫01∫x1∫y1dzdydx=∫01∫x11−ydydx=∫011−x−(1/2−x2/2)dx=
=1/6
chyba się nie mylę?
23 kwi 14:54
jc: Cóż, powiedziałbym, że objętość bryły wynosi 1/6 bo takie jest prawdopodobieństwo.
Bryła to czworościan o wierzchołkach (0,0,0), (0,0,1), (0,1,1), (1,1,1).
23 kwi 14:54
Adamm: sympleks
23 kwi 14:56
Benny: Teraz się zgadza
23 kwi 15:01
jc: Tak właśnie

A może tak
(x,y,z) →(x,z,y)
itd.
Mamy w sumie 6 podobnych funkcji. Każda jest izometrią i zachowuje objętość.
Sześcian jest sumą 6 rozłącznych obrazów naszej bryły (wiem, obrazy mają wspólne ściany,
ale ściany nie mają objętości. Dlatego nasza bryła ma objętość 1/6.
23 kwi 15:02