monotonicznośc funkcji
Jacek: | | x3x | |
Witam. Mam zadanie do policzenia monotoniczności i ekstremum funkcji |
| i |
| | x−2 | |
doszedłem do momentu gdy przyrównuję pochodną do 0 i mam działanie e
3x=0 i nie wiem co dalej
i czy do tego momentu jest dobrze
23 kwi 14:01
Jerzy:
A możesz pokazać tą pochodną.
23 kwi 14:03
Jacek: | | e3x*3 − e3x | |
pochodna mi wyszła taka (e3x)' = |
| =2e3x |
| | x−2 | |
23 kwi 14:09
Jerzy:
W liczniku jest x3x , czy e3x ?
23 kwi 14:11
Jerzy:
Podajrzewam,że: e
3x
| | 3e3x(x − 2) − e3x | |
f'(x) = |
| .... i uporządkuj licznik. |
| | (x−2)2 | |
23 kwi 14:17
Jerzy:
e3x*[3(x − 2) − 1] = e3x(3x − 7)
f'(x) = 0 ⇔ 3x − 7 = 0
23 kwi 14:20
Jacek: ojj mój błąd,tak,w liczniku jest e. Zrobiłem tak,że podzieliłem przez 3e3x i mam teraz
3x−6−1/(x−2)2
23 kwi 14:23
Jacek: a przed przekształceniem 3(x−2)−1/(x−2)2
23 kwi 14:23
Jerzy:
Pokazałem wyżej pochodną i jej miejsce zerowe.
23 kwi 14:24
Jerzy:
Co podzieliłeś przez 3e3x ?
23 kwi 14:25
Jacek: Nie,przez e3x
23 kwi 14:26
Jerzy:
Patrz 14:17 ... to jest pochodna.
23 kwi 14:27
Jacek: Wcześniej błędzie wpisałem że podzieliłem przez 3e3x a podzieliłem przez e3x . Wyszło mi,
że w liczniku 3x−7 a w mianowniku (x−2)2 czyli miejsca zerowe takie same jak u Ciebie. Dzięki
za pomoc
23 kwi 14:29
Jerzy:
Nic nie dzielisz ! W liczniku wyłączasz e3x przed nawias ( patrz 14:20 )
23 kwi 14:31
Jacek: Ok,obejrzałem po prostu taki kurs i tam pokazał takie rozwiązanie z dzieleniem, mówił że dobra
metoda
23 kwi 14:34
Jerzy:
Przecież to bzdury
23 kwi 14:35
Jacek: w tym zadaniu miejscami zerowymi są 0 i 7/3 a funkcja jest rosnąca dla x ∊(−
∞;0)v(7/3;
∞) i
| | 1 | | e7 | |
malejąca dla x∊(0;2)v(2;7/3) f max to |
| a fmin to |
| |
| | −2 | | 1/3 | |
23 kwi 14:47
Jacek: tak wyliczyłem
23 kwi 14:48
Jerzy:
Ta funkcja nie posiada miejsc zerowych.
Pochodna zeruje się tylko dla x = 7/3.
23 kwi 14:51