matematykaszkolna.pl
Paradoks Benny: Mógłby ktoś ładnie wytłumaczyć na czym polega paradoks losowych liczb naturalnych?
23 kwi 12:45
23 kwi 12:49
Adamm: właśnie byłem ciekaw co to jest i wszedłem na tą samą stronę emotka
23 kwi 12:51
Benny: Paradoks wynika z faktu, że nie istnieje rozkład prawdopodobieństwa, który przypisuje każdej liczbie naturalnej tę samą wartość (dlaczego?
23 kwi 12:51
g: Może chodzi o to że wartość średnia przy rozkładzie jednostajnym jest nieskończenie wielka. Kiedyś spotkałem się z taka zagadką: W dwóch kopertach są ukryte dwie liczby dodatnie. Jedna z nich jest dwa razy większa niż w drugiej. Losujesz kopertę, otwierasz, widzisz X, a następnie możesz pozostać przy wyborze albo zmienić decyzję. Pytanie − która strategia jest lepsza? Policzmy wartość oczekiwaną dla dwóch strategii. Dla pierwszej wygrasz X, dla drugiej wygrasz (2X+X/2)/2 = 1.25X, czyli wiecej niż dla drugiej. Ale to jest dziwne, bo przecież stosując drugą strategię, jeśli zawsze zmienisz decyzję, to mógłbyś w ogóle nie otwierać pierwszej koperty, ale od razu drugą. Ale wtedy mógłbyś zmienić decyzję i wrócić do pierwszej, co znowu podniosło by wartość oczekiwaną. Nie za bardzo to rozumiem, ale pamiętam że przy objaśnianiu tego paradoksu powoływano się na niemożliwość policzenia średniej.
23 kwi 13:07
Jack: @g

x 
2x+

2 

jak Ty obliczyles

?
 2 
bo nie rozumiem tego ; D
23 kwi 13:39
Jack: ok, dobra, nie bylo tematu ;x
23 kwi 13:41