matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć
Pati:
dany jest ciąg arytmetyczny w którym a
1
=4 i a
5
=16 oblicz sumę pięciu początkowy wyrazów ciągu
23 kwi 12:44
Jerzy:
a
5
− a
1
= 4r
2a
1
+ 4*r
S
5
=
*5
2
23 kwi 12:46
Tadeusz:
a
1
+a
5
S
5
=
*5
2
23 kwi 12:46
Powracający:
Przeciez to tylko podstawic do wzoru .
23 kwi 12:46