błąd względny i bezwględny
kamil852: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak robić zadania z błędem względnym i bezwzględnym? Znam
wzór jednak czasami nie wiem gdzie podstawić jaką daną a nie chce zrobić głupiego błędu na
maturze. Pozdrawiam
23 kwi 11:54
Eta:
B
b=|wartość rzeczywista − wartość przybliżona|
| | Bb | |
Bw= |
| |
| | wartość rzeczywista | |
| | Bb | |
Bw%= |
| *100% |
| | wartość rzeczywista | |
Zapisz i "wkuj"
23 kwi 12:16
kamil852: a mógłbym prosić to na jakims przykładzie?
23 kwi 12:18
Eta:
Zadanie:
Kamil oszacował,że Ania ma 168 cm wzrostu
Ania z uśmiechem odpowiedziała,że ma 166 cm wzrostu
Oblicz błąd względny procentowy tego przybliżenia
23 kwi 12:20
kamil852: l 166−168l/ l166l = 2/168= 1/84 ?
23 kwi 12:22
Eta:
Źle!
| | 2 | |
..= |
| *100% bo miał być procentowy  |
| | 166 | |
23 kwi 12:24
kamil852: już rozumiem, dziękuję!
23 kwi 12:25
Eta:
I jeszcze pytanie dodatkowe:
Czy przybliżenie jest z niedomiarem ? czy z nadmiarem?
23 kwi 12:26
Eta:
Co jest? zaniemówiłeś?
23 kwi 12:34
kamil852: hmmm
23 kwi 13:06
kamil852: przybliżenie z nadmiarem
23 kwi 13:07
Eta:
Jak oceniłeś wzrost koleżanki ? z nadmiarem? czy z niedomiarem?
Dzieci w przedszkolu już to wiedzą
23 kwi 13:07
Eta:
23 kwi 13:07
kamil852: no napisałem, że z nadmiarem
23 kwi 13:10
Eta:
Wiem

i dlatego dostałeś ...........
23 kwi 13:12