Jack: Nie wiem czy tak sie to robi, bo nigdy tego nie robilem, ale zrobie tak jak mysle.
wiec mamy jakas macierz A
A =
[a b]
[ ]
[c d]
A
λ = A − λ*I , gdzie I − macierz jednostkowa, λ − wartosc wlasna
A
λ =
[a b] [λ 0] [a−λ b]
[ ] − [ ] = [ ]
[c d] [0 λ] [c d−λ]
po podstawieniu wartosci wlasnej 2
A
λ =
= [a−2 b]
[c d−2]
teraz obliczamy uklad rownan
[a−2 b] [x] = [0] (te "rowna sie" powinno byc oczywiscie na srodku a nie do gory)
[c d−2] [y] [0]
podstawiajac x,y (wspolrzedne wektora wlasnego)
[a−2 b] [3] = [0] (to tak samo, bo nie mam jak tego tu zapisac)
[c d−2] [4] [0]
czyli mamy ukladzik
{3(a−2) + 4b = 0
{3c + 4(d−2) = 0
teraz tak samo dla wartosci −1
otrzymamy
[a+1 b] [4] = [0] (tak samo, te rowna sie powinno byc pomiedzy a nie do gory)
[c d+1] [−3] [0]
czyli ukladzik
{4(a+1)−3b=0
{4c − 3(d+1) = 0
zatem nalezy rozwiazac te 2 ukladziki i powinnismy cos otrzymac?
![](emots/2/zeby.gif)
z pierwszego ukladu np. wyznaczamy dwie zmienne, a i c
i wstawiamy do drugiego ukladziku
wtedy otrzymamy (jesli sie nie pomylilem)