W trókjącie o bokach a,b,c oraz środkowych k,l,m pokaż że
=
a2+b2+c2
4
23 kwi 10:30
Powracający:Zadanie to nie nalezy do latwych szybkich i przyjemnych (niestety
k− srodkowa wyprowadzona z wierzchokla A
nalezy obliczyc jej dlugosc
Z tw cosinusow
{b2= a2+c2−2a*c*cosB
a
{k2= (
)2+c2−a*c*cosB
2
Po rozwiazaniu tego ukladu masz
1
k=
√2b2+2c2−a2
2
Tak samo policz dlugosci pozostalych srodkowych l i m lub zauwaz ze mozna cyklicznie zmienic
dane pod pierwiastkiem
Podstaw wyliczone dlugosci srodkowych do swojego rownania Powodzenia