ostrosłup
klak: Matura
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a;
wysokość ściany bocznej wynosi 2a. Oblicz pole przekroju ostrosłupa
płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i przechodzącą przez środki
przeciwległych krawędzi bocznych.
23 kwi 09:51
Adamm:

taki przekrój jest oczywiście trapezem
| | 1 | |
z podobieństwa trójkątów krótsza podstawa trapezu wynosi |
| a |
| | 2 | |
teraz niech d to środkowa (brakuje mi miejsca na rysunku)
z tw. Pitagorasa
b=
√17a/2
z tw. Cosinusów
d
2=b
2/4+a
2/2
d
2=25a
2/4
d=5a/2
z tw. Pitagorasa
h=
√d2−x2=3
√11a/4
P=9
√11a
2/16
23 kwi 13:23
klak: ja mam zupełnie inną odpowiedz
23 kwi 13:31
Adamm: jakbyś powiedział jaką, byłoby fajnie
23 kwi 13:32
Adamm: pomyliłem się przy liczeniu środkowej
d2=25a2/16
d=5a/4
h=√d2−x2=√6a/2
P=3√6a2/8
taka jest odpowiedź?
23 kwi 13:37
klak: 3a2√6/8
Może bład w odpwiedzi
23 kwi 13:38
klak: teraz jest ok dzięki
23 kwi 13:38