Tam gdzie strzałka jest 45 stopni.
Na rysunku przedstawiony jest trójkąt równoboczny i kwadrat.
Oblicz stosunek pola trójkąta do pola kwadratu.
Pole kwadratu
Pk = 0,5 *2x*2 x = 2 x2
| x | |
= tg 60o = √3 | |
| y |
| x | ||
y = | ||
| √3 |
| 2 x | ||
a = 2 x +2 y = = 2 x + | ||
| √3 |
| 8 x2 | 4 x2 | |||
a2 = 4 x2 + | + | |||
| √3 | 3 |
| a2 √3 |
| ||||||||||||||||||
Pt = | = | * √3 | |||||||||||||||||
| 4 | 4 |
| 2 x2 | x2 | |||
Pt = ( x2 + | + | )*√3 | ||
| √3 | 3 |
Długość boku kwadratu : b=k√6 to P□=6k2
Długość boku trójkąta : a= 2k(√3+1) to a2= 8k2(√3+2)
| 8k2(√3+2)*√3 | ||
PΔ= | = 2k2(√3+2) | |
| 4 |
| PΔ | |
= ....... | |
| P□ |
Pozdrawiam Janka 191