23 kwi 07:34
Jolka: Nikt nie wie?
23 kwi 13:53
Adamm: mogę ci napisać jak lubisz funkcje cyklometryczne
23 kwi 14:15
Jolka: Ja znam odpowiedź ale nie wiem skąd ona jest
23 kwi 14:23
Adamm: |BC|=c
| sin100o | | sin(160o−xo) | |
| = |
| |
| sin20o | | sinxo | |
| sin100o | | sin160o*cosxo−sinxo*cos160o | |
| = |
| |
| sin20o | | sinxo | |
| sin100o+cos160osin20o | |
| =ctgxo |
| sin160osin20o | |
| | sin160osin20o | |
xo=arctg( |
| ) |
| | sin100o+cos160osin20o | |
x≈10
23 kwi 14:26
Adamm: hmm...
wygląda nawet że to jest dokładnie 10o...
23 kwi 14:27
Jolka: tak zgadza sie dzieki
23 kwi 14:35