kryteria
Metis: Kryterium d'Alamberta:
Zbadać zbieżność sumy:
5
n+1 / n
4 +1
Rozpisuje i otrzymuję:
| | 5n+1+1 | | n4+1 | |
... |
| * |
| nie widzę co mogę poskracać  te jedynki |
| | (n+1)4+1 | | 5n+1 | |
komplikują
22 kwi 19:30
Adamm: Metis, nawiasy
| 5n+1+1 | |
| <− podziel przez 5n |
| 5n+1 | |
| n4+1 | |
| <− podziel przez n4 |
| (n+1)4+1 | |
wynik = 5
22 kwi 19:34
KKrzysiek: | | an+1 | | 5n+1 +1 | | n4+1 | | 5n*5 +1 | |
limn−>inf |
| = |
| * |
| = |
| |
| | an | | (n+1)4+1 | | 5n+1 | | 5n+1 | |
5*1 = 5
Odp: Szereg jest rozbieżny na mocy kryterium D'Alamberta.
22 kwi 21:52
KKrzysiek: | | an+1 | | 5n+1 +1 | | n4+1 | | 5n*5 +1 | |
limn−>inf |
| = |
| * |
| = |
| |
| | an | | (n+1)4+1 | | 5n+1 | | 5n+1 | |
Odp: Szereg jest rozbieżny na mocy kryterium D'Alamberta.
22 kwi 21:52