równanie
kamil852: wyznacz wszystkie wartości m dla których równanie cos2x−cosx+2=0 ma co najmniej jedno
rozwiązanie
ułożyłem równanie z parametrem t. podstawiłem do założenia, że Δ≥0 wyszedł mi przedział <1/4,∞)
co dalej?
22 kwi 17:32
Mila:
Nie widzę parametru m w równaniu.
22 kwi 17:35
kamil852: zamiast liczby '2' parametr m, mój błąd, wybacz
22 kwi 17:36
Adamm: z tą deltą to coś źle
22 kwi 17:41
Adamm: m∊<0;1/4>
22 kwi 17:44
kamil852: w odpowiedzi jest <−2,1/4>
22 kwi 17:46
Adamm: boże, weź, pomyliłem się
22 kwi 17:47
kamil852: nie wiem tylko skąd ta '2'
22 kwi 17:48
Adamm: f(x)=cos2x−cosx
zacznij od zbioru wartości
22 kwi 17:48
Adamm: cos2x−cosx=−m
−m musi należeć do zbioru wartości funkcji f(x)
22 kwi 17:51
kamil852: rozpisałbyś mi to? bo nie wiem czy dobrze liczę
22 kwi 17:53
Adamm: f*(t)=t2−t, t∊<−1;1>
f(1)=0, f(−1)=2, f(1/2)=−1/4
−1/4≤−m≤2
22 kwi 17:54
Adamm: tam powinny być f* zamiast f przy liczeniu wartości dla 1, −1, 1/2
22 kwi 17:56
Mila:

I sposób
1) cos
2x−cosx+m=0
cosx=t, |t|≤1
t
2−t=−m
f(t)=t
2−t
2) zbiór wartości f(t)
| | 1 | |
f(t)=− |
| najmniejsza wartość f(t) |
| | 4 | |
f(1)=0
f(−1)=2 największa wartość f(t)
22 kwi 17:59