matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
leo:
równanie różniczkowe, potrzebuje pomocy z takim równaniem
wie ktoś jak to rozwiązać :
y
= const
√
1 + y'
2
21 kwi 23:53
Mariusz:
y
=C
√
1+(y')
2
y
2
=C
2
1+(y')
2
1+(y')
2
1
=
y
2
C
2
1
1+(y')
2
=
y
2
C
2
1
(y')
2
=−1+
y
2
C
2
(y')
2
=−1+C
1
2
y
2
y'=±
√
−1+C
1
2
y
2
i rozdzielamy zmienne Przydatne będzie podstawienie Eulera
√
−1+C
1
2
y
2
=t−C
1
y
22 kwi 00:03
leo:
dzieki
22 kwi 12:30