Ważne pytanie proszę o odp :)
Ola: Witam, właśnie rozwiązuje zadania i mam pewien problem proszę o pomoc
| | a1*a2*...*an−1 S1 | |
mam wzór Sn= |
| , an=4, bn=2 więc |
| | b2*b3*...*bn | |
i teraz mam wątpliwości czy robie to poprawnie ponieważ we wzorze bn zaczyna się od b2
a nie od b1 czy w takim razie powinnam uwzględnić b1 czyli podzielić przez 2 i wynik bd ten
co podałam czy może wynikiem będzie 2
n.
21 kwi 23:13
Adamm: co podałaś
2n=2*..*2 gdzie dwójek jest n
taka jest definicja potęgowania (dla liczb naturalnych)
21 kwi 23:15
Ola: czyli nie zwracam uwagi na to czy zaczyna się od b2 czy b1 ważne jest że kończy się na bn
więc jest 2n? Tak?
22 kwi 00:01
Adamm: a co ja ci napisałem
NIE
22 kwi 00:02
Adamm: nie, w sensie, ważne od którego wyrazu się zaczyna
22 kwi 00:03
Ola: aaa ok przepraszam ciężko mi się myśli o tej godzinie dziękuje ogromnie i pozdrawiam
22 kwi 00:04