parametr
halko: Jednym z pierwiastkow rownania x3+2(m+2)x2−(3m2+5m+1)x−3m2−7m−4=0 jest liczba −1. wyznacz
wszystkie wartosci paramtru m dla ktorych rownanie ma trzy pierwiastki tworzace ciag
arytmetyczny
21 kwi 22:26
piotr: szkic rozwiązania:
( x3 + 2 (m + 2) x2 − (3 m2 + 5 m + 1) x − 3 m2 − 7 m − 4 ) / (x + 1) =
= −4 − 7 m − 3 m2 + (3 + 2 m) x + x2
a=1, b = 3+2m, c = −4 − 7 m − 3 m2
z warunku ciągu arytmetycznego:
−b/2 = −1 ∨ (x1 − 1)/2 = x2 ∨ (x2 − 1)/2 = x1
⇒ m = −(7/5) lub m = −(8/7) lub m = −(1/2)
21 kwi 23:12
Tadeusz:
Podziel przez (x+1)
Otrzymasz: (x+1)[x
2+(2m+3)x−(3m
2+7m+4)]=0
Licz Δ ... wyjdzie "ładniutka" Δ=(4m+5)
2
Δ>0 zatem m∊R\{−5/4}
Licz x
1 i x
2
| | −2m−3−|4m+5| | | −2m−3+|4m+5| | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Pierwiastki mają stanowić ciąg arytmetyczny... a to już dla Ciebie

(uwzględnij różne ustawienia)
21 kwi 23:22
Halko: Dzieki Tadeusz ale akurat do tego momentu doszłam, mam problem bo nie wiem właśnie jak
przetworzyć tą informacje z c. Arytmetycnzym.
22 kwi 00:43
getin:
Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny wówczas gdy 2b = a+c
Możliwe ciągi arytmetyczne (−1, x
1, x
2), (x
1, −1, x
2) oraz (x
1, x
2, −1) itd.
Może trochę krócej by było gdyby wzory Viete'a wykorzystać ?
Możliwe przypadki ze względu na ciąg arytmetyczny:
1) x
1 = −1, x
2 = r−1, x
2 = 2r−1 (−1,−4/7,−1/7) (−1,−2/5,1/5)
2) x
1 = −1−r, x
2 = −1, x
3 = −1+r
x
3+(2m+4)x
2+(−3m
2−5m−1)x−3m
2−7m−4=0
a=1, b=(2m+4), c=(−3m
2−5m−1), d=(−3m
2−7m−4)
1)
{−1(r−1)(2r−1) = 3m
2+7m+4
{−1+r−1+2r−1 = −2m−4
{−2r
2+3r−1 = 3m
2+7m+4
{3r−3 = −2m−4
...
lub
2)
{(−1−r)*(−1)*(−1+r) = 3m
2+7m+4
{−1−r−1−1+r = −2m−4
{r
2−1 = 3m
2+7m+4
{−3 = −2m−4
...
lub
22 kwi 06:49