wykaż ze . Zadanie zwiazane z średnią kwadratową i średnią arytmetyczną
aceton: Hej, prosze o pomoc
Jeżeli x+y+z=a to wykaż , że x
2+y
2+z
2≥
a33
jeżeli rozwiąże to do postaci
√x2+y2+z23≥
x+y+z3
i napisze , ze średnia kwadratowa jest zawsze większa lub równa średniej arytmetycznej to czy
to wystarczy?
czy muszę udowodnić TW o tych średnich ?
a jeśli tak , to jak ?
Za wszelką pomoc dzięki.
21 kwi 22:01
Krzysiek: nie musisz
21 kwi 22:02
Adamm: wiesz, nie chce mi się jeszcze raz zarzucać ścianą tekstu, ale mam nadzieję
że Alky ci to wyjaśni
21 kwi 22:04
jc: Co stoi po prawej stronie nierówności?
21 kwi 22:04
Adamm: z nierówności Jensena
21 kwi 22:08
jc: Czyli znów wypukłość
21 kwi 22:12
aceton: Nierówności jensena i wypukłości nie naucza sie w liceum, nie ?
21 kwi 22:17
Adamm: to znaczy że trzeba być ograniczonym na umyśle?
bo szkoła nie oferuje?
co za głupota
tak poza tym, ograniczonym na umyśle≠idiotą
21 kwi 22:21
aceton: Podsumowując, pisząc komentarz dla egzaminoatora o zależnościach między śr. lub o nierówności
jensena wystarczyłoby?
21 kwi 22:22
Adamm: ah, myślałem przez chwilę że nie jesteś autorem postu, przepraszam
źle ułożyłeś pytanie
mówisz o maturze? powołać się wystarczy
21 kwi 22:23
Adamm: z tego co mi wiadomo wszystkie znane twierdzenia obowiązują na maturze, ale
trzeba się na nie powołać, to jest, powiedzieć z jakiego twierdzenia to bierzesz
21 kwi 22:25
Adamm: to że nie ma ich w programie to druga sprawa
21 kwi 22:25
Mila:
| | a2 | |
Chyba ma być : x2+y2+z2≥ |
| ? |
| | 3 | |
21 kwi 22:27
aceton: Jeszcze jedno pytanie , czy to z TW jensena pochodzi zależnośc między śr. ? Czy to po prost się
pokrywa
21 kwi 22:31
Adamm: tw. Jensena jest ogólniejsze
21 kwi 22:32
jc: Znając pojęcie wypukłości inaczej widzę pewne rzeczy. Nie muszę muszę
nawet wspominać, że mam do czynienia z funkcją wypukłą, po prostu mam podpowiedź.
21 kwi 22:32
aceton: Mila tak
21 kwi 22:32
21 kwi 22:35
jc: Tak, z wypukłości logarytmu wynika nierówność między średnimi
| | x+y | | ln x + ln y | |
ln |
| ≥ |
| , x,y > 0 |
| | 2 | | 2 | |
a nierówność Jensena daje nierówność dla wielu składników, np. dla trzech.
| | x+y+z | | ln x + ln y + ln z | |
ln |
| ≥ |
| , x,y,z > 0 |
| | 2 | | 3 | |
21 kwi 22:36
Adamm: a raczej, nierówność towarzysząca wypukłości
21 kwi 22:38
jc:
(x+y+z)
2 ≤ (x+y+z)
3 + (x−y)
2 + (y−z)
2 + (z−x)
2 = 3(x
2+y
2+z
2)
21 kwi 22:40
Mila:
| | a2 | |
Wykaż, że jeżeli x+y+z=a to x2+y2+z2≥ |
| |
| | 3 | |
1)
0≤(x−y)
2⇔2xy≤x
2+y
2
2)
x+y+z=a /
2
a
2=x
2+y
2+z
2+2xy+2xz+2zy
≤x
2+y
2+z
2+(x
2+y
2)+(x
2+z
2)+(y
2+z
2)=
=3x
2+3y
2+3z
2⇔
a
2≤3(x
2+y
2+z
2) /:3
cnw
===========
21 kwi 22:40
jc: Adamm, nierówność Jensena pozwala udowodnić wypukłość funkcji
ciągłej środkowo wypukłej.
21 kwi 22:42
Adamm: funkcja ciągła środkowo wypukła?
nie znam
21 kwi 22:43
jc: Funkcja, która spełnia nierówność
| | x+y | | f(x) + f(y) | |
f( |
| ) ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 kwi 22:45
Adamm: ciągła, rozumiem
nie rozumiem co znaczy że funkcja jest środkowo wypukła
21 kwi 22:45
Adamm: ah, już rozumiem
21 kwi 22:46
aceton: Mila dzięki za konkrety
21 kwi 22:47
Mila:
21 kwi 22:48