Geometria analityczna - równanie okręgu
Znawca: Napisz równanie okręgu o promieniu √5, jeśli punkty A i B należą do tego okręgu.
A(1 , 3)
A(x
A,y
A)
B(4 , 2)
B(x
B,y
B)
Więc robiłem to tak.
| ⎧ | (xA−xo)2+(xA−xo)2=5 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (xB−Xo)2+(xB−xo)2=5 | |
x
o=x
y
o=y
| ⎧ | −2x+x2−6y+y2+5=0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | −8x+x2−4y+y2+15=0 | |
Przyrównałem do siebie i wyznaczyłem y−−>y=3x−5
Podstawiłem do pierwszego równania i wyszło:
x
2−5x+6=0
Δ=1
x
1=−3
x
2=−2
Teraz podstawiłem x
1 oraz x
2 do y=3x−5
y
1=−14
y
2=−11
No i tutaj już mi się przestało zgadzać, ponieważ w odpowiedziach wychodzi tak:
(x−2)
2+(y−1)
2=5, (x−3)
2+(y−4)
2 =5
Robiłem już to trzeci raz i dalej nie wiem gdzie jest błąd.